logo quality color

Hybride Bedrijf: Gebruikershandleiding

Entreprise hybride

Hoe zullen bedrijven het beste werken in hybride modus?

De COVID-19-pandemie heeft onze werkgewoonten flink verstoord, om het maar zachtjes uit te drukken. Sinds 2020 ontstaat er een nieuwe vorm van organisatie genaamd “hybride” in bedrijven, en de “pendel-werk-slaap” routine wordt steeds meer achterhaald. Onder de belangrijkste veranderingen kunnen we een toename van thuiswerken opmerken, meer flexibel management en de ontwikkeling van een bedrijfscultuur op afstand. Dus, hoe kunnen we het beste werken in hybride modus? Hier zijn enkele tips.

 

Wat is een “hybride” bedrijf?

Een hybride bedrijf combineert traditionele en modernere organisatiemethoden. Werkhybridisatie neemt verschillende vormen aan, niet alleen maar thuiswerken. Het kan een slimme mix zijn van telewerken en persoonlijk werk, co-working, of flexibele kantoorruimte, waarbij medewerkers geen vaste werkplek hebben.

Maar het hybride bedrijf gaat verder dan alleen het kiezen van een werkplek: het houdt ook rekening met nieuwe vormen van management, bedrijfscultuur en communicatie. Het doel? Het bedrijf van morgen creëren, afgestemd op de nieuwe professionele en persoonlijke aspiraties van medewerkers en werkgevers.

 

Hoe een flexibele organisatie implementeren?

Achter het concept van een hybride bedrijf schuilen veranderingen die echoën met de laatste maatschappelijke ontwikkelingen. Concreet ondergaan vijf belangrijke aspecten van de traditionele bedrijfsstructuur veranderingen tijdens de overgang naar een hybride bedrijf: de werkplek, de organisatie, het bedrijfsleven, het management en de training.

 

Telewerken als norm integreren

In 2019 was aanwezigheid op de werkplek de norm, en het werd als “ouderwets” beschouwd om daar anders over te denken. Thuiswerken was alleen voor zeldzame uitzonderingen of specifieke sectoren. Vandaag is deze perceptie volledig verstoord door de pandemie. Medewerkers verplichten om naar de werkplek te komen, wordt niet per se goed ontvangen, en de verwachtingen neigen naar flexibel werken, met de mogelijkheid om ofwel een paar dagen per week op afstand te werken of fulltime op afstand te werken. Volgens de BCG / Cadremploi-studie “Decoding Global Ways of Working” streven 78% van de Franse talenten naar een hybride werkmodel dat kantoor- en thuiswerken combineert (64% wereldwijd).

De redenen hebben niet alleen met gezondheidsveiligheid te maken. Thuiswerken elimineert ook reistijden en kan medewerkers ook meer tijd met het gezin laten doorbrengen. De pandemie heeft de traditionele bedrijfsregels uitgedaagd, maar heeft ook benadrukt waar het om gaat: tijd doorbrengen met dierbaren en zich prettiger voelen in het professionele leven.

 

De 9-6 Werkdag heroverwegen

Hoe motiveer je medewerkers om zich aan kantoortijden te houden… zonder op kantoor te zijn? Dit is sinds de pandemie de grootste uitdaging voor HR-afdelingen en bedrijfsleiders.

Thuis moeten medewerkers jongleren met hun gezinsleven naast het werk, en het kan moeilijk zijn om vast te houden aan werktijden die niet overeenkomen met de rest van het huishouden. Flexibiliteit in het plannen is een van de sterkste wensen van medewerkers vandaag, vooral van millennials die de arbeidsmarkt betreden.

Dit betekent niet noodzakelijk een “4-daagse werkweek” invoeren. Medewerkers kunnen ook zelf controle hebben over hun planning, bijvoorbeeld eerder beginnen met werken om op tijd klaar te zijn voor de terugkeer van hun kinderen van school.

 

Nurturing Post-Pandemic Sociaal Leven

Met thuiswerken en gezondheidsmaatregelen zijn koffiepauzes of spontane uitwisselingen tussen collega’s verminderd. Het is uitdagend om een sociale band in het bedrijf te cultiveren onder deze omstandigheden. Dit geldt des te meer voor degenen die tijdens de pandemie een nieuw contract zijn begonnen en hun collega’s nog nooit ‘in het echt’ hebben ontmoet.

Toch schittert een bedrijf nog meer als het welzijn van medewerkers wordt overwogen en teams hecht en ondersteunend zijn. Het is belangrijk dat het bedrijf sociale binding serieus neemt en de nodige maatregelen neemt om die in stand te houden.

Hoe kun je op afstand bedrijfsleven koesteren? Het kan interessant zijn om speciale momenten van ontkoppeling te creëren. Virtuele borrels, sportlessen of kooklessen: het bedrijf kan medewerkers manieren bieden om op afstand verbinding te maken tijdens informele momenten. Motiveer je teams door interne wedstrijden te organiseren, bijvoorbeeld met een beloning voor de grappigste foto van het evenement, en de resultaten op sociale media te delen om je hybride bedrijfsleven te promoten.

WhatsApp, Slack, Zoom, e-mails: de verschillende digitale communicatiekanalen stellen medewerkers ook in staat om met elkaar in contact te blijven, zowel voor professionele uitwisselingen als spontane interacties.

 

Management Door Vertrouwen

Het is onmogelijk om een gemotiveerd team op afstand te hebben als het management de medewerkers die vanuit huis werken niet vertrouwt. Met het hybride bedrijf worden aanwezigheidspolitieken en constante supervisie vervangen door wendbare managementmethoden die zijn gebaseerd op vertrouwen en autonomie.

Managers belonen medewerkers die hun doelen bereiken in plaats van degenen die de meeste uren maken, en resultaatgerichte management systemen worden ingevoerd om het personeel te motiveren.

In een hybride bedrijf is het belangrijk om medewerkers verschillende manieren te bieden om contact op te nemen met hun leidinggevenden, om zich ook op afstand gesteund en gevolgd te voelen. Naast het aanbieden van de communicatiemiddelen die door het bedrijf worden gebruikt, kunnen doelstellingsbeoordelingskaders toegankelijk worden gemaakt voor alle medewerkers, of kan tutoring/mentorschap worden ingevoerd om de integratie van nieuwkomers te vergemakkelijken.

Het doel van het hybride bedrijf? Management door vertrouwen en medewerkers alle tools geven om autonoom te worden en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen werk.

 

Evolueren in een 3.0 Bedrijf

Hoe kun je blijven leren in een bedrijf ondanks thuiswerken? Met de pandemie zijn er nieuwe vormen van leren ontstaan om training aan te passen aan nieuwe werkmethoden.

Blended learning benadrukt bijvoorbeeld theoretisch online leren en praktisch leren in persoon. Leerlingen voelen zich empowered omdat ze zelfstandig online leren volgen, zonder zich verwaarloosd te voelen dankzij de fysieke ondersteuning die ze hebben wanneer ze naar hun werkplek gaan.

Digitaal leren stelt medewerkers in staat om hun vaardigheden te verbeteren via online cursussen op hun eigen tempo. Het bedrijf kan medewerkers een catalogus van verschillende cursussen aanbieden zodat medewerkers de leiding kunnen nemen over hun eigen leerproces en de vaardigheden kunnen kiezen die ze autonoom willen ontwikkelen.

Tot slot stellen webinars of online conferenties ook in staat om op afstand te leren, maar bieden deze keer de leerling een directe gesprekspartner die live instructie geeft. Deze leervorm is spontaner en authentieker en wordt ook geschikt geacht om op afstand te leren terwijl men zich ondersteund en gerustgesteld voelt bij vragen.

 

Wil je meer weten over nieuwe werkvormen? Lees snel deze artikelen: