logo quality color

Millennials en Telewerken: Mogelijk Mismatch?

Millenials et télétravail

Telewerken wint aan populariteit onder jongere generaties, blijkt uit recente studies. Millennials zijn enthousiaster dan oudere collega’s om terug te keren naar kantoor. Laten we de verklaringen nader bekijken.

De COVID-19-pandemie heeft HR-beleid en praktijken voor telewerken ingrijpend veranderd. Naarmate thuiswerken zich verspreidde als reactie op de gezondheidscrisis, moesten bedrijven zich aanpassen.

Heeft deze nieuwe manier van werken iedereen bevallen? Het antwoord is nee, of preciezer gezegd, “niet iedereen.”

Telewerken heeft niet voor iedereen dezelfde realiteit. Sommige mensen wonen in krappe ruimtes. Anderen worstelen met jonge kinderen thuis. Weer anderen lijden aan eenzaamheid. Uit recent onderzoek blijkt dat jongeren behoefte hebben aan sociale verbindingen.

Wat zijn dan de verwachtingen van werknemers ten aanzien van telewerken? Dat hangt af van de leeftijd van de werknemer.

In dit artikel onderzoeken we de relatie tussen millennials en telewerken.

 

Millennials en Telewerken: De Relatie Tussen Werknemers en Telewerken Varieert Per Generatie

Vandaag de dag bestaat een organisatie uit vier generaties:

  • Babyboomers (1946-1964)
  • Generatie X (1965-1980)
  • Millennials (1981-1995)
  • Generatie Z (1996-2012)

Elke generatie heeft een unieke relatie met telewerken.

Millennials, ook bekend als “Generatie Y”, hebben hun eigen codes en aspiraties met betrekking tot telewerken. Deze kunnen soms botsen met de behoeften van oudere generaties.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat jongere generaties niet zo enthousiast zijn over telewerken als men zou denken. Sinds de gezondheidscrisis is de verbinding tussen millennials en telewerken niet meer hetzelfde.

 

Millennials Willen Terug naar de Werkplek

Met de pandemie is de ervaring van telewerken over het algemeen zeer positief geweest. Een meerderheid van de werknemers wil gedeeltelijk blijven telewerken wanneer de situatie weer normaal wordt.

Maar hier komt de verrassing! Millennials en telewerken gaan niet altijd hand in hand. Hoewel jongeren vaak worden beschouwd als hyperflexibele digitale inboorlingen, onafhankelijk en hunkerend naar vrijheid, laten recente studies zien dat dit beeld nuancering behoeft. Voor Generatie Y is telewerken goed, maar niet overdreven. In tegenstelling tot de algemene opvatting zijn de jongere generaties (Generatie Y en Generatie Z) enthousiaster dan hun oudere collega’s over terugkeer naar kantoor.

Een artikel in Le Monde benadrukt dit: “Slechts 14,5% van de ondervraagde telewerkers weigert om door te gaan met telewerken, maar dit percentage stijgt naar 20,6% onder degenen van 18-29 jaar. De jongere generatie, waarvan we zouden denken dat ze meer geneigd zijn tot telewerken vanwege hun verlangen naar organisatorische vrijheid en digitale vaardigheden, eist hun werkplek op. Dit percentage stijgt naar 28,7% voor jonge vrijgezellen en 36,1% voor jonge vrouwen. De behoefte aan sociale en professionele interactie, vooral aan het begin van hun carrière, is aanzienlijk. De werkplek blijft een cruciale ruimte voor socialiseren en netwerken voor de jeugd.”

Onderzoek bevestigt dat de enthousiasme om terug te keren naar kantoor afneemt naarmate men ouder wordt. Generatie X en babyboomers kijken minder uit naar terugkeer naar de werkplek.

 

Millennials Hebben Behoefte aan Persoonlijk Contact

Wanneer jonge medewerkers hun carrière beginnen, hebben ze behoefte aan contact met collega’s en managers. Deze interacties helpen hen groeien, leren en nieuwe vaardigheden verwerven.

Telewerken kan millennials het gevoel geven dat ze hun plek in het bedrijf missen, vooral als ze nog niet volledig geïntegreerd zijn. Ze begrijpen de bedrijfscultuur en normen misschien nog niet goed. Oudere werknemers voelen zich daarentegen veel comfortabeler en kunnen hun vaardigheden gemakkelijker aanpassen aan telewerken zonder zoveel begeleiding van hun managers.

Millennials ervaren ook sneller eenzaamheid wanneer ze hele dagen thuis doorbrengen. Ze gaan graag naar kantoor vanwege de sociale verbindingen die het biedt. Millennials en telewerken kunnen samengaan, maar met mate.

 

Hoe Kunnen Managers Millennials en Telewerken Het Beste Balanceren?

Zoals u begrijpt, verschillen de verwachtingen met betrekking tot telewerken per generatie. Het is aan managers om elke generatie werknemers te ondersteunen op basis van hun behoeften. Hoewel millennials bedreven zijn in technologie en autonomie waarderen, kunnen ze gefrustreerd raken door telewerken. Ze ervaren het als tijdsintensief vanwege complexe processen.

Het begrijpen van de verwachtingen van millennials ten aanzien van telewerken is cruciaal om betere productiviteit en oprechte betrokkenheid binnen het bedrijf te waarborgen.

Ondanks dat millennials de aanwezigheid op kantoor waarderen, zien ze ook de voordelen van telewerken. Managers moeten zich dus losmaken van het idee dat fysieke aanwezigheid gelijk staat aan meer werk. Om kwalitatief werk te garanderen, wordt van managers verwacht dat ze doelen stellen en regelmatig check-ins uitvoeren.

Managers kunnen zich ook herinneren dat op afstand werken effectief kan worden gemanaged door regelmatig virtuele teamvergaderingen in te plannen en processen te vereenvoudigen voor jongere generaties.

 

Geïnteresseerd in verdere verkenning?