logo quality color

Wat zijn de verwachtingen van verschillende generaties wat betreft leermethoden?

adobestock 433987098

 

Babyboomers geven de voorkeur aan klassikaal onderwijs. Generatie X heeft een voorkeur voor e-learning. Generaties Y en Z, die sterk verbonden zijn, geven de voorkeur aan digitale leervormen zoals Mobile Learning of MOOCs. Hoe kunnen onderwijstechnieken worden aangepast op basis van verschillende leergeneraties? Dit artikel geeft alle details.

Er zijn momenteel veel zorgen over de leermethoden die aan verschillende generaties moeten worden aangeboden. Welk leervorm moet worden gekozen op basis van de leeftijd van de lerende? Generatie en leren zijn nauw met elkaar verbonden.

Hier zijn enkele inzichten om u te helpen de meest geschikte leervormen te selecteren.

 

Welke leermethode voor babyboomers?

Voor babyboomers (1946-1964) houdt professioneel succes offers en hard werken in. Babyboomers hebben tientallen jaren zonder computers en internet geleefd. Ze zijn bekend met de wereld voor digitalisering en waren getuige van de komst ervan en de verstoringen die het veroorzaakte.

Wat betreft generatie en leren hechten babyboomers nog steeds veel waarde aan klassikale training. Deze leervorm stelt hen in staat te profiteren van een sterke groepsdynamiek en collectieve motivatie. Tijdens klassikale training voelen ze zich gestimuleerd door interacties tussen deelnemers en trainers.

 

Generatie en leren: welke leermethoden voor generatie X?

Generatie X (1965-1980) is een sociaal taaie maar cultureel ontwikkelde generatie. Ze hebben belangrijke sociale crises meegemaakt, zoals de Koude Oorlog of de val van de Berlijnse Muur. Mensen uit deze generatie willen hun carrière goed beheren en voelen zich verbonden met het bedrijf. Ze werden als volwassenen geconfronteerd met digitalisering en pasten zich aan computertools aan. Ze omarmden de veranderingen in communicatiemethoden.

Wat betreft generatie en leren combineren individuen uit generatie X graag klassikale training met e-learning. E-learning stelt hen in staat om in hun eigen tempo te leren, waar en wanneer ze maar willen, en ook om zichzelf te beoordelen tijdens en na hun opleidingsreis. Hun opleidingspad is altijd beschikbaar.

 

Welke leermethoden voor generatie Y?

Generatie Y (1981-1995) vertegenwoordigt de op een na jongste werkende bevolking op de arbeidsmarkt. Ze zijn de eerste generatie die is opgegroeid met constante technologische innovaties. Dit is de reden waarom digitale inwoners directe resultaten en onmiddellijke antwoorden op hun vragen verwachten.

Hoewel ze nog steeds op zoek zijn naar klassikale training om verbindingen te leggen, genieten leerlingen van generatie Y van digitale leervormen. Wat betreft generatie en leren, dit is wat ze leuk vinden:

  • MOOC: Een Massive Open Online Course (MOOC) is een online cursus die voor iedereen gratis toegankelijk is.
  • LXP: Een Learning Experience Platform (LXP) is een innovatief leersysteem dat tot doel heeft de leerervaring van de student te verbeteren.
  • Mobile Learning: Mobile Learning is een leermiddel dat voortdurende toegang biedt tot het leerproces via een mobiele telefoon, laptop of tablet.
  • Micro Learning: Micro Learning is een direct leervorm die bestaat uit kleine modules (20 seconden tot 5 minuten) die altijd en overal beschikbaar zijn op elk apparaat.

Geïnteresseerd in het ontdekken van leervormen die generatie Y aanspreken? Lees snel dit artikel: “5 leerformats geschikt voor millennials in het bedrijfsleven.”

E-learning sur un ordinateur portable

 

Welke leermethoden voor generatie Z?

Generatie Z (geboren tussen 1996 en 2012), ook wel de “stille generatie” genoemd, is de generatie die geboren is in het digitale tijdperk. Technologie heeft altijd hun leven beheerst. Deze generatie is constant verbonden, en digitale tools zijn hun favoriete communicatiemiddel, zowel persoonlijk als professioneel.

Wat betreft generatie en leren, zoals digitale inwoners, is generatie Z dol op:

 

  • Klassikale training
  • MOOCs
  • LXP (Learning Experience Platform)
  • Internet
  • Mobile Learning
  • Micro Learning

Ze waarderen ook Peer Learning, wat een leertechniek is die teamwork stimuleert om kennis te verwerven. In deze leervorm lossen studenten problemen op zonder enige tussenkomst van de instructeur.

 

Generatie en leren: Conclusie

Moet het leren van medewerkers in een bedrijf worden bevorderd op basis van hun generatieprofiel? Het antwoord is ja! Elke generatie heeft zijn eigen kenmerken en voorkeuren. Klassikale training voor de oudere generatie. Een mix van beide voor de vijftigers. Generaties Y en Z, die sterk verbonden zijn, genieten vooral van digitale leervormen. Het is aan het bedrijf om zich aan te passen aan deze individuele behoeften en generatie en leren op één lijn te brengen.

 

Wil je dieper gaan?