logo quality color

Hoe kun je blijven investeren in professionele ontwikkeling binnen een bedrijf ondanks het werken op afstand?

Formation entreprise télétravail

De COVID-19-pandemie heeft de wereld op zijn kop gezet. Toch blijft de behoefte aan opleidingen voor werknemers in bedrijven onveranderd. Maar hoe pak je dit aan als iedereen op afstand werkt? Welke leerstrategieën moeten worden toegepast? En hoe effectief zijn deze leermethodes voor collega’s die vanuit huis werken? Hier is een uitleg.

Met de COVID-19-epidemie is op afstand werken wijdverbreid geworden. Om de vaardigheden van medewerkers te versterken en iedereen de middelen te geven om zijn of haar werk zo goed mogelijk uit te voeren, blijft training voor veel bedrijven een topprioriteit. Net als andere aspecten van werk, vindt training nu op afstand plaats.

Maar hoe kun je werknemers effectief trainen in nieuwe vaardigheden terwijl ze op afstand werken? Welke leervormen moeten worden gestimuleerd?

 

Hier zijn 4 soorten leermethodes om prioriteit aan te geven wanneer medewerkers vanuit huis werken:

 

Gemengd Leren voor Flexibiliteit

Gemengd leren combineert twee leermodi: e-learning en training in persoon. Deze pedagogische aanpak biedt een uitstekend compromis omdat het online zelfstudie combineert met persoonlijke sessies.

Learners plannen hun leersessies op basis van hun schema’s. Ze verkennen de theorie en gaan op hun eigen tempo verder via online training. Persoonlijke sessies stellen hen vervolgens in staat om de theorie in de praktijk te brengen. Leerlingen worden begeleid door de instructeur en gerustgesteld indien nodig.

Bij dit type training wordt de werknemer een actieve deelnemer in zijn eigen leerproces. Deze betrokkenheid geeft hen een gevoel van verantwoordelijkheid en motivatie. Gemengd leren biedt ook grote flexibiliteit dankzij gepersonaliseerde leertrajecten.

 

Digitaal Leren voor Vrijheid

Digitaal leren houdt in dat technologie wordt gebruikt in opleidingsinhoud en omvat alle digitale leermiddelen. Deze leervorm stelt leerlingen in staat om te leren waar en wanneer ze maar willen.

Via digitaal leren wordt training collaboratief, toegankelijk vanaf elke locatie en steeds aanpasbaarder. Als trainingscatalogi intern beschikbaar worden gesteld, trainen leerlingen voor zichzelf in plaats van slechts om hun superieuren tevreden te stellen.

Merk op dat jongere generaties bijzonder gecharmeerd zijn van deze online leervorm, vooral mobiel leren.

Om meer te weten te komen over de voorkeursleerformaten van jonge werknemers, ga snel het volgende artikel lezen: “Welke leerformaten voor millennials in het bedrijfsleven?”

 

Webinars voor Interactiviteit

Een webinar is een online conferentie die live wordt uitgezonden via internet. Deze leervorm kan betaald of gratis zijn.

Webinars zijn een ideale oplossing om interactiviteit te bevorderen, zelfs bij werken op afstand. Ze brengen geografisch verspreide deelnemers bij elkaar en faciliteren tegelijkertijd uitwisselingen tussen de instructeur en het publiek. Deelnemers kunnen vragen stellen via chat of opmerkingen. Een belangrijk voordeel van deze leervorm is de mogelijkheid om de conferentie later te bekijken en de opname te gebruiken voor andere trainingsdoeleinden.

Er zijn tal van platforms beschikbaar voor het organiseren van webinars, zoals Webikeo, Google Hangouts, Livestorm, WebinarJam, GoToMeeting of GoToWebinar.

 

Leertrajecten voor Betrokkenheid

Het ontwikkelen van een goed gedefinieerd leertraject zorgt ervoor dat medewerkers zich meer betrokken voelen bij het leerproces. Voor, tijdens en na de training worden specifieke stappen uitgestippeld om het leerproces te begeleiden. Het publiek heeft namelijk behoefte aan een duidelijke richting die hun leren stuurt.

Het opzetten van een leertraject vereist zorgvuldige overweging om de pedagogische doelen van het bedrijf af te stemmen op de verwachtingen van de leerlingen met betrekking tot training.

 

Ter Afsluiting

Gemengd Leren, Digitaal Leren, webinars of het ontwerpen van leertrajecten: online leervormen stellen bedrijven in staat om op afstand werknemers te blijven trainen en tegelijkertijd hun betrokkenheid en motivatie te stimuleren.

Welke leervormen geven uw voorkeur bij het trainen van uw teams op afstand?

 

Bent u geïnteresseerd in verdere verdieping van uw kennis? Lees dan zeker deze artikelen: