logo quality color

Telewerken: hoe beschermt u de groepsdynamiek op afstand?

Cohésion d'équipe à distance

Vijf ideeën om de groepsdynamiek ook op afstand te beschermen

Op afstand de groepsdynamiek beschermen, dat is niet altijd even eenvoudig wanneer uw werknemers telewerken. Gelukkig kunnen bedrijven zelf heel wat acties ondernemen: informele gesprekken, videoconferenties, teambuildings op afstand, virtuele borrels … In dit artikel geven u graag enkele tips.

Sinds het begin van de lockdown wordt er massaal ingezet op telewerken. Tegenwoordig doet iedereen het.

En dat is maar goed ook, want zowel werknemers als hun managers houden van werken op afstand. Ze hebben minder reistijd, hun levenskwaliteit gaat erop vooruit, ze kunnen de balans tussen werk en privé beter bewaren … Telewerken biedt tal van voordelen.

Maar jammer genoeg is niet alles zo eenvoudig als het lijkt.


De negatieve impact van telewerken op de groepsdynamiek

Telewerken mag dan heel wat voordelen bieden, zowel voor de werknemers als voor het bedrijf, maar er hangen ook wel enkele nadelen aan vast:

  • rechtstreekse communicatie verloopt trager;
  • de collectieve intelligentie wordt belemmerd;
  • gezamenlijke doelen worden vergeten;
  • de bedrijfscultuur verliest terrein;
  • werknemers voelen zich geïsoleerd van alles en iedereen;
  • de groepsdynamiek neemt een duik.

De cohesie binnen het team valt dus moeilijker te sturen op afstand. De zakelijke impact is echter aanzienlijk.

 

Hoe beschermt u de groepsdynamiek op afstand?

Om de banden aan te halen en een goede groepsdynamiek te behouden, zelfs wanneer er op afstand wordt gewerkt, kunnen er wel een aantal acties worden ondernomen:

  • de manager motiveert zijn teams op afstand en beschermt en versterkt de banden tussen collega’s (maar ook binnen de hiërarchie);
  • de manager kiest voor transparante, directe communicatie;
  • hoewel vergaderingen veel minder fysiek plaatsvinden, kan de manager zijn teams wel samenbrengen rond de waarden van het bedrijf en daarom de nodige maatregelen treffen om interactie te stimuleren.


Vijf ideeën om de groepsdynamiek op afstand te beschermen

Maar hoe zit het dan concreet? Hoe kunt u de groepsdynamiek ook op afstand beschermen en voor een sterke band tussen collega’s zorgen als uw werknemers elkaar wekenlang niet in levenden lijve zien?

We geven u graag vijf tips om creatiever uit de hoek te komen, de banden tussen collega’s aan te halen en de groepsdynamiek ook op afstand te versterken.

1.Organiseer videoconferenties

Met videoconferenties kunt u contact houden en de groepsdynamiek op afstand versterken. Organiseer wekelijkse videoconferenties voor het hele team en nodig al uw werknemers uit. Het is de ideale gelegenheid om wat minder formeel met elkaar te praten en nieuwtjes uit te wisselen.

2. Organiseer een teambuilding op afstand

Ook in een bedrijf is spelen belangrijk. Het verenigt collega’s immers rond een gemeenschappelijk doel.

Trouwens, een teambuilding hoeft niet alleen maar over sport te gaan …

Om de groepsdynamiek op afstand te versterken, kunt u bijvoorbeeld een virtuele schattenjacht organiseren. Organiseer uitdagingen voor het hele team. Of nodig uw werknemers uit voor een virtueel bezoek aan Buckingham Palace, het Belgische Stripmuseum of het Guggenheim bijvoorbeeld.

3. Plan koffiepauzes

Een koffiepauze is altijd een goed excuus om samen te komen met collega’s en gewoon even over koetjes en kalfjes te praten. Wees uw werknemers een stap voor en organiseer een teamlunch: bestel pizza voor alle werknemers en benut dit moment om de groepsdynamiek te versterken.

4. Plan virtuele borrels

Wilt u het met uw werknemers wel eens over iets anders hebben dan het werk? En tegelijkertijd de groepsdynamiek versterken? Organiseer dan eens een virtuele borrel! Alles wat u daarvoor nodig hebt, is een stabiele internetverbinding en een app zoals Teams of Zoom.

Tijdens dit soort ontspannende momenten kan iedereen het werk even achterwege laten. Nog beter: organiseer een borrel voor een klein groepje en laat uw werknemers allemaal voor iets lekkers om te eten of te drinken zorgen.

5. Maak een WhatsApp-groepje voor het bedrijf

Maak een WhatsApp-groepje voor het bedrijf, als u dat tenminste nog niet hebt gedaan. Zo kunnen uw werknemers gemakkelijk een leuke foto of anekdote delen, of zelfs een grapje maken. Want lachen bevordert de groepsdynamiek. Laat deze kans dus niet zomaar voorbijgaan!

Conclusie

Telewerken biedt niet alleen heel wat voordelen, maar ook enkele nadelen. Wacht dus niet tot iedereen zich geïsoleerd voelt om de banden tussen uw werknemers aan te halen. Om de groepsdynamiek ook op afstand te beschermen, hebt u niet veel nodig: een goede internetverbinding en een app zoals Zoom, Teams of Google Hangouts …

Toon vooral uw goede wil, en steek er de nodige dosis humor en energie in. Wees creatief en vindingrijk. Een hecht team zorgt voor een goede sfeer in het bedrijf … én betere resultaten.