logo quality color

Onze Adobe Lightroom opleidingen

Adobe Lightroom (ook bekend als Adobe Photoshop Lightroom) is software voor beeldmanipulatie en organisatie, ontwikkeld door Adobe Inc. Het maakt deel uit van Adobe Creative Cloud, een reeks oplossingen die online beschikbaar zijn en kunnen worden gedownload. Als afbeeldings- en foto-editor bevat Adobe Lightroom een ​​subset van Photoshop-functionaliteit, evenals tal van tools voor beeldmanipulatie en -beheer.

Deze complete software is bij uitstek geschikt voor professionele fotografen, maar ook voor communicatie– en marketingactiviteiten, maar ook voor grafisch vormgevers en andere creatieve beroepen.

Meer weten over dit hulpmiddel? Quality Training ondersteunt u met Adobe Lightroom trainingen!

 

Lightroom: de alles-in-één foto-oplossing

Adobe LightRoom Classic werd in 2007 gelanceerd door Adobe Inc. De software kwam aanvankelijk tegemoet aan de behoeften van professionele fotografen die op zoek waren naar een tool voor het bewerken en organiseren van hun foto’s die minder complex was dan Photoshop.

Een eenvoudig en effectief hulpmiddel om te gebruiken

De meeste fotografen moeten inderdaad meer de instellingen voor belichting en kleurbeheer kunnen wijzigen dan dat ze uitgebreid moeten retoucheren. De vele tools en opties in Photoshop maakten deze bewerkingen ingewikkeld en tijdrovend. Adobe Lightroom en zijn gebruiksvriendelijke interface maakten het vervolgens mogelijk om het bewerkingsproces te stroomlijnen en te optimaliseren.

Dankzij de eenvoud en efficiëntie is Lightroom erg populair geworden, ook buiten fotografieactiviteiten om. In 2017 moest de software die aanvankelijk alleen op desktopcomputers beschikbaar was, worden uitgebreid om aan de verwachtingen van de gebruikers te voldoen. Lightroom Mobile, speciaal ontworpen voor mobiele besturingssystemen, en Lightroom CC, beschikbaar via de cloud, waren geboren.

Lightroom Classic CC: de nieuwe versie

Vandaag is de bestaande versie van Lightroom omgedoopt tot Lightroom Classic CC en is Lightroom Mobile geïntegreerd in Lightroom CC. Hoewel ze in de meeste functionaliteit vergelijkbaar zijn, hebben Lightroom-varianten aanzienlijke verschillen in beeldopslag. Er is ook een enorm aanbod aan sjablonen en voorinstellingen voor Lightroom waarmee u met één klik gestileerde looks op afbeeldingen kunt toepassen. In slechts een paar jaar tijd is LightRoom uitgegroeid tot een essentiële alles-in-één foto-oplossing. 

 

Adobe Lightroom-training: welke doelstellingen?

Ook al is Adobe Lightroom minder complex en intuïtiever dan Photoshop, door het van experts te leren gebruiken, kun je het veel sneller onder de knie krijgen en vooral alle mogelijkheden ervan benutten.

Ontdek de belangrijkste kenmerken van de software

De cursus Lightroom fotobewerking leert je hoe je filters toepast, de belichting corrigeert en kleur en helderheid in je afbeeldingen aanpast, maar gaat ook verder door je te laten zien hoe je:

 • optimale wijzigingen aanbrengen zonder de digitale originelen te wijzigen;
 • corrigeer de geometrie van de afbeeldingen;
 • histogramaanpassingen, tooncurven, enz. beheren. ;
 • HDR-afbeeldingen en panorama’s maken;
 • verwijder imperfecties en retoucheer kleine elementen (bleken van tanden, rode ogen, enz.).

 

Beheers de functionaliteiten van het organiseren en opslaan van gegevens

Lightroom-fototraining stelt u ook in staat om alle organisatie- en opslagmogelijkheden van de software te begrijpen. Ze leert je hoe je:

 • uw afbeeldingen efficiënt classificeren;
 • het begrip Lightroom-catalogus begrijpen;
 • collecties (en dynamische collecties) maken en beheren;
 • gebruik metadata om je foto’s gemakkelijk terug te vinden;
 • import- en selectietools beheren (indexeren, verrijken, classificeren) ;
 • exports configureren (in verschillende formaten of naar andere applicaties).

Training aangepast aan uw doelstellingen

Tot slot kunt u met extra paden Adobe Lightroom precies gebruiken zoals u het nodig heeft. Zo laat de Lightroom mobile training je onder andere zien hoe je bewerkingsapps op je telefoon gebruikt met presets en aanpassingsschuifjes.

Al deze trainingen zijn modulair en aanpasbaar, want naast het leren gebruiken van de software, is het doel van Quality Training om uw leercurve te verkorten door u te concentreren op de opties en tools die u echt nodig heeft in uw activiteit.

 

De belangrijkste functies van Lightroom

Lightroom is complete software met meerdere opties en instellingen. Niettemin zijn sommige functies en modules essentieel, wat uw activiteit ook is.

De ontwikkelmodule

De module Ontwikkelen van Lightroom bevat de panelen en werkbalk voor het bekijken en bewerken van foto’s. Het is dan ook de meest gebruikte module van de software.

Met Lightroom Classic, CC of mobiele training weet je snel aan de slag te gaan met de interface om:

 • meet de toon van de kleuren en pas de toon van de foto aan (“histogram” paneel);
 • rode ogen retoucheren, onvolkomenheden verwijderen, foto’s bijsnijden en rechtzetten (werkbalk);
 • de witbalans en verzadiging aanpassen (“basisinstellingen”-paneel);
 • monochrome afbeeldingen inkleuren of speciale effecten creëren (“kleurgradatie”-paneel);
 • scherpte optimaliseren en ruis verminderen (“detail”-paneel);
 • corrigeer vervormingen (“ transformatie ” paneel) ;
 • corrigeer chromatische aberratie en lichtafval (“lenscorrectie”-paneel);
 • een korreleffect toepassen of verwijderen en de mate van onscherpte op een foto aanpassen (“effecten”-paneel).

 

Een krachtige RAW-bestandseditor

Het RAW-formaat vertegenwoordigt de hoogste beeldkwaliteit op de meeste DSLR-camera’s. Dankzij de krachtige RAW-bestandseditor van Lightroom corrigeer je belichting en witbalans zonder kwaliteitsverlies.

Met de lightroom training fotobewerking ben je ook in staat om aanpassingen te doen zoals:

 • conversie naar zwart-wit,
 • aangepaste kleurschakeringen toevoegen,
 • ofwel aanpassing van contrast en helderheid met weinig kwaliteitsverlies.

HDR foto’s samenvoegen

HDR Photo Merge is beschikbaar in Lightroom CC-versie. Met deze functie kunt u, zoals de naam al doet vermoeden, meerdere afbeeldingen met een hoog dynamisch bereik samenvoegen. Lightroom CC-tutorials laten zien hoe je deze composities opslaat als RAW- of live-bestanden.

Met een online of face-to-face Lightroom-training leer je ook kiezen tussen de verschillende HDR-overvloeiingsopties (auto-alignment, auto-toning of niveau van offset-correctie).

 

Veel voorinstellingen

Adobe Lightroom heeft honderden gratis en betaalde presets (ook wel presets genoemd). Deze presets verminderen de pijn en de lengte van het postproductieproces door vooraf bepaalde correcties, aanpassingen en aanpassingen automatisch toe te passen.

Voorinstellingen worden meestal gecategoriseerd op basis van het type afbeelding en de gewenste effecten. “Silver Lining” zet uw afbeeldingen bijvoorbeeld automatisch om in zwart-witfoto’s met een monochrome weergave. Het vooraf ingestelde pakket “ LightGramm ” maakt het mogelijk om portretfoto’s te sublimeren dankzij een matte afwerking en een vooraf gedefinieerde kleuraccentuering.

Met de lightroom-training van Quality Training kunt u ook uw eigen voorinstellingen maken die u vervolgens met één klik op al uw afbeeldingen kunt toepassen.

Geavanceerde webgalerijen

Met de Lightroom mobile- of Lightroom CC-versie kunt u een deelbare webgalerij van uw foto’s maken. Internetgebruikers kunnen er dan commentaar op geven en hun opmerkingen verschijnen automatisch op al uw apparatuur. U kunt ze zelfs rechtstreeks vanuit Lightroom beantwoorden.

Met de mobiele Lightroom-training leer je ook hoe je de foto’s in je webgalerijen kunt aanpassen vanaf elk apparaat, ook als het niet is uitgerust met Lightroom.

 

Adobe-training aangeboden door Quality Training

De Lightroom-trainingen van Quality Training zijn gevarieerd en flexibel om aan te sluiten bij alle activiteiten. Je kunt kiezen voor een Lightroom Classic-training, een Lightroom Mobile-training of de 2 combineren om alleen de functies te ontdekken die je nodig hebt.

Quality Training brengt 40 deskundige trainers samen in kantoorsuites, IT en alle software voor professionals en bedrijven. Afhankelijk van uw doelstellingen kunt u daarom meerdere van onze vele opleidingen en cursussen samenvoegen.

Onze lesmethoden zijn net zo aanpasbaar als onze training! U kunt kiezen voor een bedrijfsinterne training, onze teams komen dan bij u op locatie om u te leren omgaan met Lightroom op uw eigen apparatuur. Als u wilt, bieden we ook volledig uitgeruste klaslokalen in Brussel voor intercompany-trainingen.

Hulp nodig bij het vinden van de Lightroom-methode en cursussen die passen bij jouw doelen? Neem contact met ons op! Na een kosteloze studie van uw noden, bieden wij u de Lightroom training op maat aan.

Bruikbare informatie

Denkt u dat uw teams een van onze Adobe-trainingen nodig hebben? Neem contact op met Quality Training en leer ze hoe ze deze tool gemakkelijk kunnen gebruiken.

Mail : marie@qualitytraining.be

Telefoon : +32 (0) 2 331 46 66 OF +32 (0) 476 62 99 11

Adresse : rue du Coq, 51, 1180 Bruxelles

Aankomende opleidingen

Deze opleidingen zijn binnenkort beschikbaar op inter-company basis, maar we organiseren ze ook graag bij u op locatie, aangepast aan de behoeften van uw bedrijf!

Neem contact met ons op via onze website, per e-mail of per telefoon +32 476 62 99 11 als je meer informatie wilt.

De analyse van je behoeften is gratis!

U bent misschien ook geïnteresseerd in

Wilt u uw teams trainen? 

Onze opleidingen zijn beschikbaar in België: in Brussel, Wallonië of Vlaanderen, maar ook in Frankrijk.
Formation Word Belgique

Neem contact op met Quality Training