logo quality color

Balans Tussen Privé- en Professioneel Leven in het Post-Covid Tijdperk

 

Gérer sa carrière et sa famille

 

Hoe Werk-Privé Balans te Stimuleren in dit Post-Covid Tijdperk

Voor de Covid-19 pandemie was het handhaven van een balans tussen professioneel en persoonlijk leven gemakkelijker. Dit blijkt uit post-Covid onderzoeken zoals die van David Hickman Partner Ltd, die in juni 2021 onthulde dat de trend van werk-privé balans was veranderd. Sinds de Covid-crisis is er een “gevoel van te veel tijd opofferen voor werk ten koste van persoonlijk leven.” Een van de belangrijkste oorzaken: de opkomst van op afstand werken.

Inderdaad, sinds de eerste lockdown in maart 2020 hebben veel bedrijven hun werknemers de mogelijkheid geboden om vanuit huis te werken. Twee jaar later, in het post-Covid tijdperk, worden we nog steeds aangemoedigd om meerdere dagen per week thuis te blijven om sociale afstand te bevorderen. Het integreren van het professionele leven in huis, dat voorheen vaak een strikt persoonlijke sfeer was, kan echter dagelijkse uitdagingen met zich meebrengen.

Daarom is het nu meer dan ooit belangrijk om gezonde grenzen te stellen voor een goede balans tussen professioneel en persoonlijk leven.

 

Waarom Is Het Behouden van Werk-Privé Balans Moeilijk?

Afhankelijk van ons beroep kan het meer of minder uitdagend zijn om deze kostbare balans te vinden. Desalniettemin is dit een probleem dat zich heeft verspreid met de komst van Covid-19 en de popularisering van op afstand werken.

Op afstand werken dwong duizenden Belgen om één of meerdere dagen per week vanuit huis te werken. Wanneer je gewend bent om naar kantoor te gaan voor werk, kan het moeilijk zijn om de grens te trekken wanneer je vanuit huis moet werken. Dit post-Covid tijdperk heeft werkpatronen die jarenlang waren vastgesteld en ingesleten in twijfel getrokken.

Hoewel thuiswerken soms meer organisatie en focus vraagt, brengt het ook het risico met zich mee dat je snel verbinding maakt met werktools, zelfs buiten kantooruren.

Om een balans te behouden tussen professioneel en persoonlijk leven, is het cruciaal om te leren loskoppelen en jezelf anders te organiseren om het meeste uit thuiswerken te halen.

Equilibre entre sa vie professionnelle et sa vie privée

Hoe Werk-Privé Balans te Stimuleren?

Hier zijn enkele tips om een balans tussen persoonlijk en professioneel leven te bevorderen en een harmonieus leven te leiden.

 

Beheer Je Schema

Dit is de sleutel tot succes om beide aspecten te behouden in dit post-Covid tijdperk. Wanneer mogelijk, is het essentieel om tijdslots en uren voor werk te definiëren. Tijdens deze slots organiseer jezelf. Aarzel niet om takenlijsten te maken of gewoon de prioritaire taken op te schrijven die je moet uitvoeren. Dit zijn de taken die aan het begin van de dag moeten worden gedaan, zodat je je dag op tijd kunt beëindigen zonder je schuldig te voelen.

Op dezelfde manier kun je je werk organiseren op basis van je energieniveau. Als een taak veel van je vraagt, pak die dan aan wanneer je het meest energiek bent. Door efficiënter te worden, kun je extra vrije tijd vrijmaken.

 

Stel Grenzen

De realiteit van het leven maakt het soms gemakkelijk om overweldigd te raken. Daarom is het essentieel om grenzen te stellen en regels vast te stellen. Deze regels zijn persoonlijk: bepaal waar de grens voor jouw professioneel en persoonlijk evenwicht moet liggen.

Bijvoorbeeld, leer genieten van een lunchpauze zonder tegelijkertijd te werken. Als meerdere mensen in je huishouden thuiswerken, kan dit een gelegenheid zijn om samen te komen voor een gezellige pauze midden op de werkdag.

Op dezelfde manier kun je besluiten om op zondag je e-mails niet te controleren zonder je schuldig te voelen. Tijd nemen voor jezelf en je persoonlijk leven maakt je nog effectiever en opgefrist voor de volgende week.

 

Scheid Ruimtes en Hulpmiddelen

De valkuil van op afstand werken is hetzelfde apparaat gebruiken voor zowel professioneel als persoonlijk gebruik. Als het mogelijk is, probeer dan het onderscheid te maken tussen de twee. Splits dus je zakelijke telefoon van je persoonlijke telefoon, en idealiter ook je computer.

Door dit te doen, zul je minder snel geneigd zijn om tijdens pauzes of vrije dagen snel je e-mails of berichten te controleren. Zelfs als je niet reageert, zal de inhoud in je hoofd blijven hangen. Je kunt er ook voor kiezen om je smartphone zo in te stellen dat meldingen voor bepaalde apps worden uitgeschakeld na een bepaald tijdstip, evenals in het weekend.

Ten slotte, als dit mogelijk is voor jou, creëer dan een speciale werkruimte of kantoor weg van gemeenschappelijke ruimtes. Hier zijn 10 tips om effectief vanuit huis te werken.

 

Tijd Vrijmaken

Pauzes en vrije tijd nemen voor rust of het nastreven van passies maakt je niet minder gemotiveerd of efficiënt als werknemer… integendeel! Vertragen, frisse lucht krijgen en van focus veranderen zijn manieren om je hersenen even rust te geven en een te actieve geest tot zwijgen te brengen.

In het begin kun je gerust momenten van ontspanning plannen om jezelf te dwingen deze momenten voor jezelf te nemen. Geleidelijk zal dit een noodzakelijke en ononderhandelbare gewoonte worden.

Eenmaal opgefrist, zul je gemakkelijker kunnen herfocussen op de taken die voor je liggen. Dit zal je efficiëntie en productiviteit verhogen.

 

Versterk Je Vaardigheden voor Efficiëntie

Als je denkt dat je enkele hiaten hebt in een bepaald gebied van je professionele activiteit, waarom overweeg je dan niet om online bijscholing te volgen?

En we hebben het niet over bijscholing voor een beroep, maar eerder voor de tools die je voor je werk gebruikt. Een eenvoudige opfriscursus over tools zoals Excel, Adobe Suite, Apple-software of e-mailplatforms zoals Gmail of Outlook kan je efficiëntie vergroten. Blijven leren is belangrijk als je alleen werkt; het is immers minder eenvoudig om van een afstand direct hulp te vragen aan een collega of supervisor. Bovendien maakt het beheersen van deze tools de communicatie met je contacten efficiënter, wat leidt tot beter online werk.

Door deze tools perfect te beheersen, bespaar je ook werktijd en win je waardevolle extra minuten voor je persoonlijke leven!

 

Bevorderen van de Werk-Privé Balans

Afhankelijk van je baan, de tijd die je moet besteden aan werken op afstand en de inrichting van je thuisruimte, kan het meer of minder uitdagend zijn om een balans te vinden tussen professioneel en persoonlijk leven.

Het is aan elk individu om hun grenzen en regels vast te stellen om te gedijen. Het vinden van balans in deze twee gebieden is essentieel voor een vervuld leven!

 

Wil je dieper graven? Ontdek onze andere artikelen: