logo quality color

Het herkennen van symptomen van emotionele uitputting en hoe ze te bestrijden

Epuisement émotionnel

Intense vermoeidheid, prikkelbaarheid, het gevoel niet in staat te zijn om je werk te doen… Soms hebben we de neiging om deze waarschuwingssignalen af te doen als een eenvoudige “dip” of tijdelijke vermoeidheid. Toch is dat niet altijd het geval. In bepaalde situaties kunnen dit de eerste symptomen zijn van een serieus probleem dat zeer serieus moet worden genomen. Inderdaad, een reeks tegenslagen kan zich opstapelen, wat kan leiden tot wat een kortsluiting genoemd kan worden. De delicate balans brokkelt af en emoties imploderen. Dit wordt emotionele uitputting genoemd. Hoewel dit fenomeen kan optreden in een werkomgeving, kunnen de symptomen ook verband houden met ernstige overbelasting of een bijzonder giftig gezins- of liefdesleven. We zullen proberen om de vroege tekenen te identificeren en te verkennen hoe snel te handelen voor het welzijn van de betrokken persoon.

 

Wat zijn de waarschuwingssignalen?

Soms emotionele uitputting genoemd, komt dit steeds vaker voor – en belangrijker nog, wordt het steeds vaker gediagnosticeerd – wanneer er aanzienlijke veranderingen plaatsvinden in iemands leven en deze zich voegen bij bestaande problemen. Over het algemeen ontstaat deze diepgaande vermoeidheid omdat we te veel van ons lichaam eisen. We geven het niet de tijd om te reageren op al deze uitdagingen. We streven voortdurend naar een fysiek, emotioneel en psychologisch evenwicht. Hierdoor voelen we ons totaal overweldigd en niet in staat om gebeurtenissen te beheersen die nu buiten onze controle liggen. Elke taak die we moeten uitvoeren – of het nu in ons professionele of persoonlijke leven is – wordt extreem moeilijk en vereist veel inspanning, zelfs als het normaal gesproken basiswerk is. Dit markeert het begin van emotionele uitputting.

 

Belangrijkste symptomen

In wezen, zoals alle vormen van uitputtingsstoornissen, ontstaat emotionele uitputting niet vanwege een specifieke reden. Het is eigenlijk het resultaat van een keten van omstandigheden. Je voelt je totaal overweldigd, tot het punt waarop je zelfs geen kleine uitdagingen meer kunt aangaan die zich voordoen in je leven. Om dit probleem op tijd te diagnosticeren, is het belangrijk om de tekenen te herkennen. Deze tekenen zijn mogelijk niet gemakkelijk te herkennen, omdat ze afzonderlijk genomen kunnen worden als eenvoudige vermoeidheid, niets meer. Maar in veel gevallen van emotionele uitputting zijn er meerdere symptomen aanwezig. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  • Uitgesproken en bijzonder ongebruikelijke prikkelbaarheid, inclusief het verlies van geduld met de mensen om je heen.
  • Diepgaande vermoeidheid, vooral ’s ochtends, waardoor je het gevoel hebt dat je een normale dag niet aankunt.
  • Ernstige slaapproblemen, waarbij slapeloosheid een van de meest terugkerende symptomen is van dergelijke stoornissen.
  • Hoge stressniveaus bij taken die je moet uitvoeren.
  • Bijzonder verhoogde gevoeligheid.
  • Een gebrek aan verlangen en enthousiasme, eenvoudig gezegd, de getroffen persoon verliest interesse in alles, niet langer in staat om te achterhalen wat hen opnieuw gelukkig zou kunnen maken.

 

Hoe te ontsnappen aan de staat van emotionele crisis?

Pas echter op – aanzienlijke vermoeidheid of tijdelijke prikkelbaarheid duiden niet noodzakelijk op een dieper probleem. Het herkennen van de waarschuwingssignalen is slechts de eerste stap. De volgende stap is dat de patiënt behandeling zoekt en wordt ondersteund door een professional. Emotionele uitputting is geen specifieke ziekte; er is geen directe behandeling voor deze aandoening. Maar net als bij beroepsuitputting is het mogelijk om de verschillende symptomen te behandelen om de stress van de patiënt te verminderen en hen te helpen hun belangrijkste uitdagingen aan te gaan. Therapie is ook een aanbevolen optie, omdat het probleem vaak voortkomt uit onopgeloste problemen uit het verleden. Therapie kan de persoon in staat stellen om te communiceren met een professional en hen helpen bepaalde wonden opzij te zetten om vooruit te gaan. Wat betreft medicamenteuze behandeling, deze wordt alleen aanbevolen in gevorderde gevallen van emotionele uitputting.

 

Hoe beroepsuitputting te voorkomen?

Alle symptomen die we hebben beschreven zijn eigenlijk maar het topje van de ijsberg. Ze kunnen leiden tot ernstige problemen zoals een ernstige depressieve stoornis, aandoeningen zoals maagzweren en gastro-intestinale problemen, of zelfs ernstige angststoornissen. In het begin ontstaan deze symptomen omdat iemand zich overweldigd voelt en zelfs eenvoudige behoeften niet kan vervullen. Hoewel deze ineenstorting vaak voortkomt uit externe factoren, is het belangrijk om te onthouden dat emotionele uitputting ook het resultaat is van immense zelfopgelegde druk.

 

Sleutels om uitputting te bestrijden

Het veroorzaken van een ineenstorting in iemands leven en het beïnvloeden van het gezins-, liefdes- en/of professionele leven, kan emotionele uitputting desondanks worden vermeden. Daartoe zullen we enkele adviezen geven om op te volgen. Deze suggesties zullen je zelfvertrouwen versterken en je helpen je te richten op de positieve aspecten van het leven, waardoor je niet in de vicieuze cirkel terechtkomt die moeilijk – maar niet onmogelijk – te doorbreken is.

Prioriteiten geven aan ontspanning

In je dagelijkse leven is het cruciaal om de juiste balans te vinden tussen een intensieve professionele omgeving en een gezinsleven dat mogelijk grote verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Hiervoor heb je momenten voor jezelf nodig, waarin je kunt loskoppelen. We raden aan om tijd alleen door te brengen of met je beste vrienden, deel te nemen aan activiteiten die ontspanning bevorderen en zowel lichaam als geest kalmeren, zoals lezen, wandelen of sporten.

 

Blijf in het moment aanwezig

Dit is een essentiële sleutel in de strijd tegen emotionele uitputting. Je moet absoluut leren om het verleden niet op te rakelen, niet te denken aan je fouten, je spijt, en je richten op het huidige moment. Dit is cruciaal voor het behoud van emotioneel welzijn en het richten op positieve dingen.

 

Zoek hulp

In veel gevallen van emotionele uitputting verslechtert de toestand omdat de persoon zich afsluit en weigert erover te praten met de mensen om hen heen. Dit is een ernstige fout, aangezien de hulp van dierbaren of collega’s snel het probleem kan identificeren en de beste oplossingen kan vinden.

 

Leer vrijelijk je emoties te uiten

Op dezelfde manier is het erg belangrijk om te leren vrijelijk je eigen emoties te uiten, om falen toe te staan en jezelf te vertellen dat je je slecht kunt voelen, en uiteindelijk is het niet zo erg. Dit is een goed begin voor genezing, leren dat je niet alles kunt beheersen, leren om nee te zeggen en hulp te vragen door je eigen gevoelens uit te drukken. Dit geldt zowel voor je persoonlijke als professionele leven, waar je leidinggevenden en collega’s aanwezig zijn om je te helpen bij moeilijkheden.

 

Maak een lijst van je prioriteiten!

Wanneer je de eerste effecten begint te voelen van mogelijke emotionele uitputting, raden we je ten zeerste aan om een lijst van prioriteiten te maken en je er vooral aan te houden. Bijvoorbeeld, je kunt bepaalde activiteiten die als een last worden ervaren, laten vallen, nieuwe interesses vinden om wat nieuwigheid in je routine te brengen. Verandering kan zelfs verder gaan, zoals een carrièrewijziging.

 

Emotionele uitputting beoordelen, een goede oplossing?

In geval van overbelasting of emotionele uitputting raden we aan om contact op te nemen met je huisarts. Na een gesprek met hen kunnen ze je doorverwijzen naar de meest geschikte professional naar hun mening. Dit kan een psycholoog of psychiater zijn, mogelijk met therapie. Om je huidige toestand te beoordelen, is er een test beschikbaar om je emotionele toestand in te schatten. Dit is het Maslach Burnout Inventory (MBI)-inventaris, bestaande uit ongeveer twintig vragen en het verkennen van drie hoofdthema’s: emotionele uitputting, depersonalisatie en je mate van prestatie op het werk.

 

Samenvattend is emotionele uitputting een maatschappelijk probleem dat steeds meer mensen treft, met name in de zakelijke wereld. In tegenstelling tot beroepsuitputting, die voornamelijk voortkomt uit de werkomgeving, is dit probleem veel complexer en moeilijker te diagnosticeren en te behandelen. Teruggaan naar de kern van mogelijke depressie is veel ingewikkelder. Om bedrijven te helpen dit probleem aan te pakken en hun werknemers te ondersteunen, biedt onze organisatie Quality Training tal van managementtrainingen aan om leiders en medewerkers te begeleiden. Momenteel wordt geschat dat 7% van de Franse bevolking lijdt aan psychologische nood in zowel hun werk als hun persoonlijke leven, en bijna 20% van de Belgische bevolking boven de 15 jaar lijdt aan hetzelfde probleem.