logo quality color

De Bloemen van de E-mail

fleurs du mail

Neem controle over je e-mails in plaats van door ze gecontroleerd te worden!

Om de controle over ons leven terug te krijgen, om minder overweldigd te worden door de dictaten van e-mails die als onkruid in onze inboxen woekeren, bestaan er oplossingen. Voordat je je computer uit het raam gooit, een kamer boekt in de psychiatrische afdeling vanwege burn-out, of jezelf verdrinkt in kunstmatige paradijzen, neem de tijd om de training te kiezen die je goed zal doen.

“Het is niet nodig om te leven. Het is nodig om te navigeren,” zei Pompeius. En dat zou wel eens het probleem kunnen zijn: tegenwoordig leven we niet genoeg en navigeren we te veel. Veel te veel. Geen dag gaat voorbij die niet onherroepelijk wordt gemarkeerd door de despotische en dringende stroom van e-mails die alsmaar in onze inbox druppelen (laagwater, hoogwater), waardoor we klamme handen en een complexe rilling krijgen waar sereniteit geen plaats meer heeft. Deze realisatie, als begrepen, kan leiden tot een milde vorm van zeeziekte. Of zelfs erger.

-Ben je bijna klaar, Sophie?

-Ik kom eraan, Quentin. Nog maar 1359 e-mails om te controleren.

-Dat kun je in het restaurant doen.

-En wanneer ga ik dan eten?

-Dacht je echt dat je zou gaan eten?

 

En zo, heen en weer geslingerd tussen onze e-mails en Instagram, lopen we een groot risico om te eindigen als aangespoeld, dun als een lucifer en net zo snel ontvlambaar. Gevaarlijk voor iedereen. Ja, want vroeger aten we voedsel. Nu nemen we genoegen met het fotograferen ervan (als we de tijd hebben), terwijl we blaren op onze vingers krijgen van onze smartphones. Als een melancholische conciërge vegen we eindeloos over onze schermen: verwijderen, nogmaals verwijderen, archiveren, markeren, verwijderen, antwoorden, verwijderen… oh nee, die had ik niet moeten wissen, hoe herstel ik die?!

Kortom, laten we niet langer om de hete brij heen draaien (vooral omdat we al te maken hebben met zeeziekte, zoals hierboven vermeld). Dit alles is behoorlijk verontrustend: verspilling van tijd, verlies van prestaties, kapen van aandacht, stress, ongemak… Een situatie die ijzige zweetbuien kan veroorzaken.

Er zijn echter tools, trucs en middelen om niet langer te buigen onder deze dictatuur. “Outlook,” bijvoorbeeld, staat slim toe om te categoriseren, te organiseren en mappen te maken die je op je gemak kunt raadplegen, wanneer het juiste moment is. Een e-mail openen (wanneer je wilt), in plaats van het te doorstaan: dat is waar we vandaag naar moeten streven. Kennis van sneltoetsen die ons kostbare tijd besparen bij het reageren op onze e-mails.

Niet langer worden verpletterd door e-mails waarvan we alleen CC-ontvangers zijn. Er bestaat effectieve training om dit alles te leren.

Volgen. Met een “after-sales” service van een jaar, een helpdesk die de klok rond beschikbaar is, maandelijkse instructievideo’s. Is het niet tijd om dit serieus te overwegen?

Want, vergis je niet: e-mails zijn als kinderen. Ze zullen altijd… vreselijk zijn.