logo quality color

Excel: Hoe voer je een VERT.ZOEKEN uit

Comment faire une recherche v

Excel fungeert als een soort database, en het vinden van een specifieke waarde binnen een groot bereik aan gegevens kan een uitdagende taak zijn. Met de VERT.ZOEKEN functie van Excel kun je dit echter doen met minimale inspanning. We zullen je helpen om de nuances van de VERT.ZOEKEN functie in Excel beter te begrijpen in dit artikel.

 

Definitie

Wat is VERT.ZOEKEN?

In eenvoudige bewoordingen is het een formule die je helpt om gegevens binnen een tabel op te zoeken waarvan je de waarde nog niet weet, op basis van andere gegevens die je al hebt. Dit zou je bijvoorbeeld toestaan om Excel te vragen de eenheidsprijs van een product op te halen door gewoon de referentie of code in te voeren. Om je te helpen het concept te begrijpen, denk aan wat er gebeurt wanneer je bij de supermarkt afrekent. De kassamedewerkers scannen de streepjescode van je producten en de prijs van elk item verschijnt op het scherm. De VERT.ZOEKEN functie van Excel werkt precies zo.

 

Formule

De formule voor de VERT.ZOEKEN functie in Excel is als volgt:

= VERT.ZOEKEN(zoekwaarde; tabelmatrix; kolom_index_nummer; bereik_naar_waarde)

 

zoekwaarde: Hier voer je de waarde in die je kent, waarmee Excel de waarde zal ophalen die je nog niet weet maar wilt achterhalen. Denk eraan als de streepjescode van een product bij de kassa.

 

tabelmatrix: Dit is het bereik van gegevens waarin Excel zal zoeken. Het is in feite de tabel. Voor de formule om correct te werken, moet de eerst geselecteerde kolom die van je ‘zoekwaarde’ zijn.

 

kolom_index_nummer: Dit is het kolomnummer waar het resultaat van je formule moet staan. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar de eenheidsprijs van een product en de prijskolom is de vierde, dan voer je ‘4’ in.

 

bereik_naar_waarde: Excel vraagt hier of je een benaderend resultaat of een exact resultaat wilt hebben. Afhankelijk van je behoeften is ‘WAAR’ voor een benaderend resultaat en ‘ONWAAR’ voor de exacte waarde.

 

Om het te vereenvoudigen, zou de Excel VERT.ZOEKEN formule als volgt begrepen kunnen worden:

= VERT.ZOEKEN(wat je wilt vinden; waar je ernaar moet zoeken; het kolomnummer in de tabel, te beginnen met de kolom van wat je wilt vinden; of je een benaderend of exact resultaat wilt hebben).