logo quality color

Hoe ergonomie bevorderen bij telewerken?

ergonomie télétravail

 

Een paar adviezen en goed ergonomisch materiaal kunnen de productiviteit van uw medewerkers stimuleren en hen helpen om hun gezondheid te behouden. Ergonomie vermindert vermoeidheid en minimaliseert spierpijn. Hier zijn enkele tips om ergonomie bij telewerken te bevorderen.

Werkplekergonomie is de wetenschappelijke studie van werkomstandigheden, met name mens-machine interfaces. Goede ergonomie verbetert de productiviteit en gezondheid van werknemers. Daarentegen kan slechte ergonomie op de werkplek leiden tot bepaalde klachten, zoals verminderde bloedcirculatie, minder efficiënte spijsvertering of chronische pijnen, bijvoorbeeld.

Dus, hoe kunt u ergonomie bij telewerken bevorderen? Hier zijn enkele suggesties.

 

Ontspan uw schouders

Bij het werken is het gedurende de hele dag handhaven van een perfecte houding vrij uitdagend. Langdurig zitten kan schouderpijn veroorzaken. Om dergelijk ongemak te voorkomen, blijf in beweging! Ontspan uw schouders, beweeg rond en laat bloed circuleren in uw spieren. Overweeg bijvoorbeeld elke uur schouderrotaties of een paar strekoefeningen te doen.

 

Leun uw rug tegen de rugleuning van de stoel

Voor verbeterde ergonomie bij telewerken moet u uw rug recht houden. Druk bij het werken uw rug tegen de rugleuning van uw stoel. Deze techniek helpt spanning in uw rug en nek te verminderen. Een goed afgestelde ergonomische stoel kan deze risico’s ook helpen voorkomen.

Plaats uw ellebogen dicht bij uw lichaam

Heeft uw bureaustoel armleuningen? Pas ze aan op een hoogte die uw schouders ontspannen houdt. Als ze te hoog zijn, worden uw schouders opgetild. Als ze te laag zijn, zullen ze uw rug uit balans brengen. Plaats ze zo dicht mogelijk bij uw lichaam om afwijking van de pols tijdens het typen op het toetsenbord te voorkomen.

 

Lijn uw ogen uit met de bovenkant van het scherm

Om een betere ergonomie bij telewerken te bevorderen, stel uw beeldscherm correct in en positioneer het goed. Een scherm te hoog plaatsen veroorzaakt ongemak, nekpijn en visuele vermoeidheid. Plaats uw scherm op een afstand van minimaal een armlengte. Idealiter moeten uw ogen een kijkhoek tussen 20 en 22° op uw scherm hebben, wat betekent dat ze iets onder de bovenkant van uw scherm moeten liggen.

 

Houd uw knieën in een hoek van 90°, dijen parallel aan de vloer

Een ander advies voor een ergonomische thuiskantooropstelling: uw knieën moeten in een hoek van 90° gebogen zijn, uw dijen parallel aan de vloer en uw voeten plat op de grond. Pas de hoogte van uw stoel aan om deze referentiehouding te bereiken. Vergeet ook niet om uw voeten stevig op de grond te plaatsen.

 

Ter conclusie: ergonomie bij telewerken

Een goede werkomgeving is essentieel voor telewerken. Om rugpijn en nekklachten te voorkomen, moet de werkplek worden aangepast. Kies geschikt kantoormeubilair en let op de ergonomie van de werkplek. Een ergonomische stoel of verstelbare bureaustoelen kunnen helpen om risico’s te verminderen. Dit is ideaal om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en beroepsziekten te voorkomen.