logo quality color

Leren om Photoshop te gebruiken als een professional: onze tips

Apprendre à utiliser photoshop comme un pro

Photoshop is een vrij complexe software om in één oogopslag onder de knie te krijgen. We bieden u een lijst met praktische tips om Photoshop en zijn subtiliteiten beter te begrijpen.

 

Eenheid van meting wijzigen

Het is mogelijk om de eenheid van meting te veranderen door de cursor op een van de linialen te plaatsen (ofwel die erboven of die aan de linkerkant) en vervolgens met de rechtermuisknop te klikken. Er verschijnt een lijst met eenheden van meting en u hoeft alleen degene te kiezen die bij u past.

Als uw linialen verborgen zijn, drukt u op “Ctrl + R” om ze weer te geven.

 

Een object uitsnijden

Voor beginners die Photoshop leren, is de Magnetische Lasso de tool die u tijd zal besparen.

Photoshop biedt u deze selectietool die u helpt om efficiënt een element uit een afbeelding te knippen.

U vindt deze tool in de werkbalk (bovenaan links) op de tweede positie. Eenmaal voor het pictogram (een knooppunt) van deze tool moet u de linker muisknop ingedrukt houden. Er verschijnt een lijst en u hoeft alleen de laatste optie “Magnetische Lassotool” te kiezen.

Zodra u het hebt gekozen, gaat u terug naar uw afbeelding en bewerkt u deze zoals u wilt.

 

Een gebied selecteren

Photoshop biedt de Toverstaf, een tool waarmee u een gekleurd gebied kunt selecteren zonder de omtrek ervan te hoeven volgen.

Deze tool kan niet worden gebruikt voor afbeeldingen in Bitmap- of 32-bits per kanaalmodus.

Om deze tool te gebruiken, moet u “Toverstaf” selecteren in de werkbalk en klikken op de afbeelding die u wilt selecteren.

Vergeet niet om de optie “Toevoegen aan selectie” te activeren op de bovenste balk. Op deze manier kunt u de kleuren en tonen van uw selectie naar wens aanpassen.

 

Aanpassen van kleurtinten van een afbeelding

In Photoshop kunt u lagen aan uw afbeelding toevoegen op een omkeerbare manier.

Bovendien, als u niet tevreden bent met de kleurtint of het resultaat van een foto, kunt u deze naar wens aanpassen zonder de oorspronkelijke versie te verliezen.

Ga hiervoor naar het lagenpaneel en selecteer de gereedschap voor laagaanpassing.

U heeft een brede variëteit aan lagen tot uw beschikking, waarmee u uw persoonlijke touch aan uw afbeeldingen kunt toevoegen.

 

Vlekken verwijderen

De Spot Healing Brush is de tool die bij elke beginner opkomt die Photoshop wil leren.

Hiermee kunt u kleine onvolkomenheden uit een afbeelding verwijderen om een perfect resultaat te behalen. Het kan bijvoorbeeld puistjes of littekens laten verdwijnen.

Om deze tool te gebruiken, moet u een penseel kiezen dat breder is dan het gebied dat u wilt aanpassen, het over het te verwijderen gedeelte plaatsen en erop klikken.

Bovendien stelt Photoshop u ook in staat om kleine onvolkomenheden glad te strijken met de Healing Brush-tool. Hiermee kunt u kleine visuele defecten in uw afbeelding vervagen.

U vindt deze tool in de werkbalk.

 

Belichting in een gebied aanpassen

Het is ook mogelijk om de belichting in een afbeelding aan te passen. Ga eenvoudig naar het vervolgkeuzemenu en selecteer het tabblad “Aanpassingen”.

Eenmaal in de aanpassingen moet u de “Markering” optie kiezen en uiteindelijk de belichting op ongeveer 20% instellen.

Ga nu terug naar uw afbeelding en borstel voorzichtig over de gebieden die u wilt aanpassen.

 

Vorm aanpassen

In Photoshop heeft u de mogelijkheid om zoveel verschillende vormen toe te voegen als u wilt aan uw afbeelding. Dit kan variëren van een tekstballon tot een eenvoudige pijl.

Ga gewoon naar het gereedschappenpaneel en selecteer direct de gewenste vorm.