logo quality color

Hoe HR-leiders de ethische toepassing van AI kunnen waarborgen

comment les drh peuvent ils garantir une utilisation éthique de l'ia

 

Volgens een studie van Emerton Data kan AI helpen om 40% van de HR-functie te optimaliseren, wat zou leiden tot een productiviteitsstijging van 30-40% voor HR-afdelingen.

Deze optimalisatie omvat de automatisering van administratieve taken en het sourcen van kandidaten, waardoor HR-leiders zich kunnen concentreren op taken met een hogere toegevoegde waarde, terwijl ze ethische normen in de verwerking van gegevens respecteren.

Zoals blijkt uit deze statistieken, wordt  snel een onmisbaar hulpmiddel in human resources, doordat het repetitieve taken automatiseert, grote hoeveelheden gegevens analyseert en wervings- en talentbeheerprocessen verbetert.

Het gebruik van AI in dit domein roept echter belangrijke ethische vragen op. HR-leiders spelen een cruciale rol in het waarborgen van een verantwoord en eerlijk gebruik van AI.
Dit artikel verkent strategieën die HR-leiders kunnen aannemen om een ethisch gebruik van AI te waarborgen.

Begrijpen van de ethische risico’s van AI

AI kan in HR aanzienlijke voordelen bieden, maar het brengt ook risico’s met zich mee, vooral met betrekking tot algoritmische vooroordelen, transparantie van geautomatiseerde beslissingen en gegevensbescherming.

Slecht ontworpen algoritmen of algoritmen die getraind zijn op bevooroordeelde gegevens kunnen bijvoorbeeld discrimineren tegen kandidaten of werknemers uit minderheidsgroepen, zoals is waargenomen in verschillende studies over geautomatiseerde wervingssystemen.

Veel bedrijven maken al gebruik van AI-tools in hun HR-processen.

Regelmatige audits van algoritmen

Een van de eerste stappen om een ethisch gebruik van AI te waarborgen is het uitvoeren van regelmatige audits van de gebruikte algoritmen. Deze audits helpen om eventuele vooroordelen of discriminatie te identificeren en fouten te corrigeren voordat ze invloed hebben op HR-beslissingen.

Audits zouden moeten omvatten:

  • Analyse van Trainingsdata: Controleren of de gegevens die worden gebruikt om de algoritmen te trainen, de diversiteit van kandidaten en werknemers goed vertegenwoordigen.
  • Gelijkheidstesten: Vergelijk de resultaten van de algoritmen voor verschillende demografische groepen om ervoor te zorgen dat er geen sprake is van favoritisme of discriminatie.

Transparantie en verklaarbaarheid van beslissingen

HR-leiders moeten ervoor zorgen dat de beslissingen die door AI-tools worden genomen, transparant en verklaarbaar zijn. Dit betekent dat kandidaten en werknemers moeten kunnen begrijpen hoe en waarom een beslissing is genomen, of het nu gaat om werving, promotie of prestatiebeoordeling.

Transparantie is essentieel om vertrouwen in deze systemen op te bouwen en arbitraire of onrechtvaardige beslissingen te voorkomen.

PwC merkt op dat meer dan 75% van de werknemers wil dat algoritmische beslissingen in detail worden uitgelegd, met name de criteria die worden gebruikt om hun sollicitatie of prestaties te evalueren. Dit zorgt ervoor dat de processen transparant en begrijpelijk blijven.

Opleiding van HR- en technische teams

De ethiek van AI kan niet alleen de verantwoordelijkheid zijn van ontwikkelaars of ingenieurs. HR-teams moeten ook worden opgeleid over de risico’s en kansen van AI.
Dit omvat:

  • Begrip van Vooroordelen: HR-teams bewust maken van de verschillende soorten vooroordelen (cognitief, cultureel, enz.) en hoe deze kunnen worden versterkt door AI.
  • Samenwerking met Technische Teams: Zorgen dat HR samenwerkt met ontwikkelaars om algoritmen te ontwerpen die de principes van eerlijkheid en diversiteit respecteren.

Gegevensbescherming en privacy naleving

Het gebruik van AI houdt vaak in dat grote hoeveelheden persoonlijke gegevens worden verwerkt, wat uitdagingen met zich meebrengt op het gebied van gegevensbescherming en privacy.

HR-leiders moeten ervoor zorgen dat de gegevens van kandidaten en werknemers worden verzameld, opgeslagen en gebruikt in overeenstemming met privacyregelgeving, zoals de AVG in Europa.

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat alleen de gegevens die nodig zijn voor besluitvorming door de algoritmen worden gebruikt en dat gevoelige informatie niet wordt blootgesteld of misbruikt.

Instellen van ethisch AI-bestuur

Ten slotte moeten HR-leiders om een ethisch gebruik van AI te waarborgen een AI-governance instellen die duidelijke beleidsregels bevat over het gebruik van deze technologieën.

Dit kan het opzetten van een ethisch comité omvatten dat toezicht houdt op het gebruik van AI in HR en ervoor zorgt dat de praktijken in overeenstemming zijn met de bedrijfswaarden op het gebied van diversiteit en inclusie.

Conclusie

AI biedt aanzienlijke mogelijkheden om de efficiëntie van HR-afdelingen te verbeteren, maar het brengt ook belangrijke ethische uitdagingen met zich mee.
Door transparantiepraktijken aan te nemen, regelmatige audits uit te voeren en hun teams op te leiden over de risico’s van algoritmische vooroordelen, kunnen HR-leiders ervoor zorgen dat AI op een ethische manier wordt gebruikt, terwijl ze de diversiteit en inclusie binnen het bedrijf bevorderen.